Балчик е средноголям град по черноморието с население от около 13 000 души. Най-важните за туристите забележителности са Ботаническата градина и Дворецът, който е посещавала през лятото румънската кралица Мария.

За пръв път мястото е населено през 5-ти век пр.н.е. и много векове е служил като военно укрепление, опасан от защитна стена. След Балканската Война, Балчик става част от Румъния. Кралица Мария решава да построи там своя ботаническа градина и дворец-лятна резиденция, заради красотата на мястото, които и до днес са добре запазени и са сред най-разглежданите атракции по Черноморието.

Ботаническата градина към момента се управлява от Софийския Университет и е защитена местност. Простира се на площ от над 190дка. В нея могат да се разгледат над 2500 растителни вида, много от които екзотични и рядко срещани. Градината е известна и с една от най-пълните колекции от видове кактуси.

Дворецът влиза в границите на защитената местност, там можете да се насладите на  забележителната архитектура. Освен двореца, можете да разгледате и няколкото вили и постройки към него и параклиса „Стела Марис“.

Историческият музей в града предлага на посетителите си интересна колекция от експонати, датиращи отпреди няколко века насам. Освен него друго място, популярно за туристите е Художествената галерия, където са изложени картини на известни български художници, сред които и творби на Владимир Димитров-майстора. Освен това в града има и етнографски музей, джамия и три църкви.

Лятно време в града се провеждат множество фестивали. Два от тях са филмовите „Балфест“ и „Филм форум“, които събират личности от бранша от цял свят.

Недалеч от Балчик се намират курортите Кранево, Албена и Златни Пясъци. По-близките градове са Варна и Добрич.

Ако имате нужда от rent a car автомобил под наем, за да разгледате Балчик и околността, ще се радваме да ви предложим някой от широката ни гама.