Бургас се намира в източна България, на брега на Черно Море. Той е четвъртият по големина град, в него се намира най-голямото пристанище в страната. Понастоящем града обитават повече от 225 хиляди жители.

Бургас е един от най-оживените градове, с много нощни клубове и ресторанти, богата история и култура, така че освен да се порадвате на слънцето и морето, определено ще имате сериозен избор от места за посещения и възможности за забавления. 

История

Открити са голям брой артифакти, датиращи от времето на бронзовата и желязна епоха. Много останки доказват, че траките са обитавали мястото във времена преди новата ера. Името Бургас се среща за първи път в документ от 1306, когато византийски поет включил града в стихотворение. Бургас е бил и процъфтяващо римско пристанище. 

Бургас е бил създаден след сливането на древните селища Пиргос, Деултум, Скафида, Русокастрон и Акве Калиде. Пиргос се прославил с гръцката си кула, оттам произлязло и името му.

Забележителност

Регионалният исторически музей отваря врати през 1925. В изложбените зали могат да се видят находки, датиращи още от римско време. Етнографският музей пък предлага поглед върху дрехите, орнаментите, тъканите и бродериите от минало време. 

Природонаучният музей е друга известна атракция. Там могат да се разгледат над 1300 вида насекоми, риби, влечуги и растения, сред тях и застрашени от изчезване. 

Бургаската художествената галерия отваря врати през 1945г. В изложбата могат да се разгледат картини на много български художници, както и скулптури от различни епохи.  

Няколко църкви в района привличат вниманието на туристите. Катедралата Св. Св. Кирил и Методий, намираща се близо до пазара, е известна с възхитителните си стенописи и дървен олтар. Аменската църква, построена през 1855г., също е място, което не бива да пропускате в разходката си. 

Други интересни от културна гледна точка места са бургаската опера, драматичен театър, филхармония и куклен театър. 

Морската градина и централният плаж се намират в непосредствена близост с центъра на града и на съвсем малко разстояние от ЖП гарата и ако обичате разходките пеша, няма да ви е нужен автомобил, за да стигнете до тях. 

В Бургас ще откриете огромно разнообразие от ресторанти, ще можете да се насладите на традиционната българска кухня, на много морски деликатеси, и на всичко останало, което стомахът ви може да пожелае. Цените далеч  не са от най-високите. 

Нощният живот на града е важно предимство за младите хора. Повечето от баровете и дискотеките работят до съмване. Бургас е отлично място за обичащите забавление туристи. Изборът отново е голям – караоке и пиано барове, жива музика, рок барове, денс и поп-фолк дискотеки. 

В близост до Бургас се намират курортите Созопол, Поморие, Приморско и други, които също сами по себе си притежават богата история и култура. Ако ви е нужен транспорт, за да стигнете до Бургасили околността, можете да намете автомобил - rent a car от летище Бургас, София, Варна и Пловдив, или директно от офис на SunnyCar в Поморие или Слънчев Бряг.